: : : SLAD : : : Spoločnosť LARPov a Drevární

Odložte na chvíľu meče a hoďte reč, priatelia!
Aktuálny čas je Štv Sep 09, 2010 10:06 pm

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 54 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4  Ďalší
Autor Správa
 Predmet príspevku: Re: [2010] Pravidlá
PoslaťNapísal: Uto Jan 19, 2010 11:04 am 
Agresívna nutria
Obrázok užívateľa

Lizo Treefinder píše:
Nezdá sa ti to nejak príliš spravodlivé? Lebo takýmto spôsobom sa vytvorí takmer idealistický svet. Strčíš do nejakého sedliaka čo sa ti pripletie pod nohy a on ma za to môže zažalovať? Docela by mi to vadilo...
Kazdy slobodny obyvatel moze na zaklade zakonov a beznej etiky cloveka zazalovat. Prilis spravodlive? Ale vsak Cisar aj Slnko su spravodlivi, dokonca najspravodlivejsi :).

PoslaťNapísal: Uto Jan 19, 2010 11:24 am 
Obrázok užívateľa

Zdá sa mi to trošku nedomyslené , lebo potom mi budú ľudia robiť z Gardistov fackovacích panákov ktorý nikomu nič nemôžu.

Spravodlivosť je úzkoprofilový tovar ktorý si občas nemôžu dovoliť ani tí najbohatší , na jednej strane propagujete čo najreálnejší larp a na strane druhej do neho chcete zakomponovať absolútnu rovnosť pre zákonom?

A ešte pri zákonoch mi chýba trestný zákonník. Síce je tam bohato vysvetlené čo sa mi stane keď pretiahnem kňažku na základe môjho spoločenského postavenie ale chýbajú my tam základné elementárne veci ako je odopretie poslušnosti , krádež , vražda , ohováranie , ujma na cti , pokus o vraždu...

PoslaťNapísal: Uto Jan 19, 2010 11:27 am 
Agresívna nutria
Obrázok užívateľa

Lizo Treefinder píše:
Zdá sa mi to trošku nedomyslené , lebo potom mi budú ľudia robiť z Gardistov fackovacích panákov ktorý nikomu nič nemôžu.

Spravodlivosť je úzkoprofilový tovar ktorý si občas nemôžu dovoliť ani tí najbohatší , na jednej strane propagujete čo najreálnejší larp a na strane druhej do neho chcete zakomponovať absolútnu rovnosť pre zákonom?

A ešte pri zákonoch mi chýba trestný zákonník. Síce je tam bohato vysvetlené čo sa mi stane keď pretiahnem kňažku na základe môjho spoločenského postavenie ale chýbajú my tam základné elementárne veci ako je odopretie poslušnosti , krádež , vražda , ohováranie , ujma na cti , pokus o vraždu...
Nemyslim si, ze ludia budu robit z gardistov fackovacich panakov. To zo seba mozu spravit jedine gardisti. Rovnost pred zakonom, dokonca absolutna? Nic take som netvrdil. Spravodlivost? Ano, do miery, do akej ti ju prizna sud.

Trestny zakonnik sme nevyhotovovali, pre sudcov, ako aj inych znalcov zakona budu zname interne pravidla a zvyklosti sudenia. Samosudy su vylucene.

PoslaťNapísal: Uto Jan 19, 2010 12:18 pm 
Obrázok užívateľa

Lizo Treefinder píše:

Ale samozrejme ze je rovnost - otravujes spravcu s nejakou blbostou? Mas pravo odvisnut, ci si sedlak alebo gardista :D

Myslim, ze povodny ciel tordhanu nebolo skusat si vojensku diktaturu...

PoslaťNapísal: Uto Jan 19, 2010 2:02 pm 
Obrázok užívateľa

sudy budu spravodlive... jedno ci si vinny ci nie, spravodlivo dostanes trest :D kazdy rovnako - spravodlivo :D

PoslaťNapísal: Uto Jan 19, 2010 2:28 pm 
Obrázok užívateľa

Hm... Len potom to dopadne ako obyčajne. Ak sa chceš domôcť spravodlivosti bude ti kladených do cesty strašné množstvo prekážok. Tento systém skôr motivuje ľudí aby vzali spravodlivosť do vlastných rúk.

PoslaťNapísal: Uto Jan 19, 2010 2:33 pm 
Agresívna nutria
Obrázok užívateľa

Citácia:
Hm... Len potom to dopadne ako obyčajne. Ak sa chceš domôcť spravodlivosti bude ti kladených do cesty strašné množstvo prekážok. Tento systém skôr motivuje ľudí aby vzali spravodlivosť do vlastných rúk.

Lizo: v realite to funguje inak?

http://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tefan_Harabin
http://petka.blog.sme.sk/c/198017/Pokojne-hajlujte-alebo-slovenske-sudy.html
http://spravy.pravda.sk/strasburg-tlaci-na-pomale-slovenske-sudy-f1c-/sk_domace.asp?c=A081230_155129_sk_domace_p29
http://krimi.cas.sk/clanok/120904/slovenske-sudy-pochybili-vymahac-koncesii-dostane-odskodne.html

http://www.e15.cz/zahranicni/politika/sef-pohranicni-policie-sr-konci-kvuli-incidentu-s-trhavinou
http://www.ambience.sk/prehlad-clankov-navsteva-cinskeho-prezidenta

a mnoho mnoho dalsieho :)

Ked je to take motivacne, uz si tento tyzden vzal spravodlivost do vlastnych ruk?

PoslaťNapísal: Uto Jan 19, 2010 8:58 pm 
Obrázok užívateľa

no možno mi ušla pointa ale pochopil som , že pred spravodlivosťou si budeme rovní- niektorí rovnejší .
šanca dopracovať sa knej bude záležať od toho kto ste, čo ste , koho poznáte , kolko máte v kapse :D

na lízove otázky odpovie hádam skoro vyvesené zadefinované práva-povinnosti gardy. to nás zaujima viacerých.

PoslaťNapísal: Pon Feb 01, 2010 9:29 am 
Obrázok užívateľa

Nechcete casom zverejnit na nete "publikaciu" "Kto je kto v Eulevii"? Minimalne by sa tam mohla nachadzat prva vrstva s fotkami a verejne znamymi informaciami. A minimalne ak tam budu fotky tak sa kazdy jednoduchsie na hre zorientuje - aha, to je pan/pani velkomozna :D

Toto by mohlo byt dobre aplikovat pripadne aj na nejakych ludi z druhej vrstvy, len tam uz to pojde asi horsie vzhladom na ich pocet, ti by sa asi na hre mali dat rozlisit podla vzhladu kostymu. Aj ked mat aj o tych nejake info vopred by nebolo zle. Napriklad kcmara alebo kovaca pozna kazdy, aj kazdy vie to ze Jozefina, krasna dcera mestana Ferka II. je zrela na svatbu a jej otecko jej nejakeho zenicha usilovne hlada :)

PoslaťNapísal: Pon Feb 01, 2010 9:31 am 
Agresívna nutria
Obrázok užívateľa

morgoth píše:
Nechcete casom zverejnit na nete "publikaciu" "Kto je kto v Eulevii"? Minimalne by sa tam mohla nachadzat prva vrstva s fotkami a verejne znamymi informaciami. A minimalne ak tam budu fotky tak sa kazdy jednoduchsie na hre zorientuje - aha, to je pan/pani velkomozna :D

Toto by mohlo byt dobre aplikovat pripadne aj na nejakych ludi z druhej vrstvy, len tam uz to pojde asi horsie vzhladom na ich pocet, ti by sa asi na hre mali dat rozlisit podla vzhladu kostymu. Aj ked mat aj o tych nejake info vopred by nebolo zle. Napriklad kcmara alebo kovaca pozna kazdy, aj kazdy vie to ze Jozefina, krasna dcera mestana Ferka II. je zrela na svatbu a jej otecko jej nejakeho zenicha usilovne hlada :)
Pravdupovediac, s tymto ratame na 100% a je to tiez spomenute v nasich materialoch :). Este pred spustenim registracie do druhej vrstvy (20.2) budu zverejnene fotografie a obecne zname realie ohladom ich postav. Co sa tyka postav z druhej vlny, pocitame s tym len pri dohode s hracom a pri postavach, ktore su verejne zname.
Oznacovanie postav druhej vrstvy je vyriesene a konkretne informacie budu zverejnene pred spustenim registracie. Druhovrstvove postavy budu mat pravo (a cest) nosit erb svojho slachtica viditelne na kostyme. Tym sa preukazuju, ze pod niekoho patria a ze maju dolezite miesto v hierarchii tohto sveta.

PoslaťNapísal: Pon Feb 01, 2010 10:55 am 
Obrázok užívateľa

(DArk)_OnDro#1 píše:
...

Good job :)

PoslaťNapísal: Str Feb 03, 2010 12:57 am 
Obrázok užívateľa

Neboj Lizo nudiť sa nebudeš...

Ak sa vám niečo v témach nepozdáva, alebo si myslite, že moderátori niečo prehliadli, napíšte mi a uvidíme, čo sa s tým dá robiť...
nasiel som v spame: http://xo.gbvrb.myip.org/index.html

PoslaťNapísal: Str Feb 03, 2010 1:16 am 
Obrázok užívateľa

krtkoo píše:
Neboj Lizo nudiť sa nebudeš...

taze Ta chalani nakoniec predsa len skecali? :) coool :D :ikonka33:
btw stale si mi ennapisal na tom icq, i ked som Ti cislo posielal ;)

PoslaťNapísal: Štv Feb 04, 2010 2:17 pm 
Obrázok užívateľa

Ja sa nebojim o nudu...

Ja by som len mal cim skor infomacie CO sa po nas bude chciet?

A kedy mozem zacat robit nabor?

PoslaťNapísal: Sob Mar 06, 2010 12:24 pm 
Obrázok užívateľa

Nuž, jediné k čomu mám výhrady, je táto demokratizácia, ktorá podľa mňa do pseudohistorického sveta nepatrí.
Modelový príklad - Som ako verejný činiteľ v službe, a dakto robí problémy. Mám trebárs zatknúť dákeho sedliaka, a dáky jeho kamarát robí obštrukcie. Podľa zdravého rozumu by mu feudálny ozbrojenec práskol jednu po tlame, a bol by pokoj (a chcel by som vidieť, ako by sa dotyčný niekde sťažoval) [Podľa ešte zdravšieho rozumu by daný sedliak mal vedieť, že robiť obštrukcie je kardinálna blbosť lebo akurát dostane po tlame]. Pokiaľ by išlo o niekoho mne spoločensky rovnocenného, prípadne vyššie postaveného, malo by existovať niečo ako paragraf o "marení výkonu úradného rozkazu" ktorý by ozbrojencom v službe povoľoval určité násilnosti (prudšiu pacifikáciu, samozrejme bez zanechania trvalých následkov, prípadne odignorovanie sťažujúceho sa, a odvlečenie zadržiavaného) v záujme zabezpečenia hladkého priebehu zásahu, a tak isto by sa garda mala byť schopná odvolať na obligátnu hlášku "len si robíme svoju prácu".

V záujme historickej vernosti a reálnosti Tordhanu na ktorú sa tak tlačí, by samozrejme malo byť ako - tak možné právomoc verejného činiteľa patrične zneužívať. (A je už na kumšte a grácii verejného činiteľa, aby si to zmanažoval tak, aby sa mu nedalo nič dokázať)

Ďalej by som mal jednu pripomienku ohľadom superjustície na Tordhane. Niečo také, čo sa použilo minulého roku na Divadlo "čiže rituálik, a abatyša hneď vedela odkiaľ vietor fúka" by sa mali používať len v krajnej núdzi, nech majú aj intrigáni aspoň akú takú istotu, že môžu ťahať svoje nitky, a ak nebudú šahať moc vysoko, tak majú istotu že sa na ich odhalenie nepoužije "herných mechanizmov", ale budú sa môcť spoľahnúť že dosť dobre po sebe zamietli stopy. Môj osobný návrh - takéto supernaturálne odhaľovanie a'la Hercule Poirot s integrovanzm Nostradamus toolboxom by som využíval len na spirituálne záležitosti a bosoráctva, a církev by sa takto "supernaturálne" starať do svetskeého sveta nemala. (iste, vražda cisára, správcu či jeho zástupcu, veľkňaza abatyše apod. je už iné kafe)

Tak isto by bolo dobré nejako ošetriť odstraňovanie nepohodlných svedkov. Je to pragmatické, veľmi obľúbené a funkčné riešenie, ale vzhľadom na malý počet postáv nepoužiteľné, tak by bolo dobré zaviesť nejaký substitút (ale to by bolo na diskusiu niekde inde).

A ad problémy ozbrojencov mimo služby - Malo by byť priechodné, že ak mňa, ako dôstojníka s určitým spoločenským statusom urazí nejaký sedliak, prípadne aj rovnocenný občan, a ja si ho bez svedkov odtiahnem dakam pomimo a spráskam ako psa, tak pred súdom je to stále len tvrdenie proti tvrdeniu... a skôr by som vsádzal na "vybavovanie si účtov nejako poza chrbát justície" (tu už sa opieram o to že Tordhan nie je pre nováčikov, a taká poriadna herná nakladačka, patrične zahraná by mala byť dostatočným herným trestom za nactiutŕhanie). Pokiaľ daná postava nie je násilník, môže sa samozrejme snažiť riešiť to súdne, a žiadať ako satisfakciu palicovanie... ale podľa toho ako fičali súdy minulý rok.. no neviem neviem

Ďalej sa chcem opýtať na alternatívu duelantstva... toto by sa asi týkalo skôr postáv vyššieho spoločenského statusu... Ale ako je v Eulévii braná výzva na súboj, samozrejme za verejnú potupu, kde trebárs jedne šľachtic, prípadne aj občan žiada satisfakciu takýmto spôsobom od druhého?

Toľko zatiaľ z mojej strany

HOWGH

"Murder is t he only art a swordsman can practise. No ornamental words can change that..."

Sojiro Hiko, Hiten Mitsuruki swordmaster

Octavia mountain climbing team forewa.

"I survived Trodhan 2010, I gonna be good survivalist player"

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 54 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4  Ďalší

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť